EHL researchers will again contribute a number of chapters to the forthcoming Wereldgeschiedenis van Nederland VOL. 2. This project, inspired by the Histoire mondiale de la France published in 2017, seeks to place Dutch history in global perspective. EHL finds it important that the history of technology and sustainability is represented.

Our contributions to Wereldgeschiedenis van Nederland VOL. 2.:

1872: Nederlandse waterstaat naar Japan en China (Eric Berkers)

‘God schiep de wereld, de Nederlanders schiepen Nederland’, luidt het gezegde. Maar Nederlanders hebben zich in hun scheppingsdrang niet beperkt tot het stukje laaggelegen land aan de Noordzee. In de laatste decennia van de negentiende eeuw werd de blik van waterstaatsexperts naar Japan en China getrokken.

1924: Strijd om de plek van de fiets (Patrick Bek)

1931: Unilevers Multinationale Macht (Frank Veraart)

1987: Philips een onmisbare pijler onder Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (Mila Davids)

Sinds de recente wereldwijde chipcrisis is duidelijk dat de Taiwan Semiconductor Manufacturing Company een van ’s werelds belangrijkste halfgeleiderfabrikanten is. Minder bekend is dat het Nederlandse Philips aan de wieg stond van het in 1987 opgerichte bedrijf.)

2019: Nederlandse Stikstofcrisis en Zuid-Amerikaanse Ontbossing (Erik van der Vleuten, Evelien de Hoop).

De Nederlandse stikstofcrisis en de Zuid-Amerikaanse ontbossingscrisis worden meestal apart behandeld. Maar veel stikstof komt uit Zuid-Amerika, als geïmporteerde soja-eiwitten, op grote schaal door Nederlands vee geconsumeerd en in mest uitgescheiden. Voor de Nederlandse soja import is een grondbeslag aan sojaplantages van ongeveer 80% van het Nederlandse landoppervlak nodig.

Earlier, we also contributed to Wereldgeschiedenis van Nederland VOL. 1 (Amsterdam: Ambo Anthos, 2018):

1953: Erfenissen van een Ramp (Eric Berkers)

1962: In Holland staat een huis (Frank Veraart)

1962: Internationale kennis in een kuipje (Mila Davids)

2006: De grote black-out en Europa’s verborgen integratie (Erik van der Vleuten)